Начало


Тактика, тактически подход…… нещо, за което много се говори, но рядко се прилага ефективно, поради липсата на адекватна преценка и правилна нагласа и то на всички нива на тениса. Често срещано дори и при професионалистите. Тази нагласа, която е мъдро съобразена със собствените възможности, условията на игра, емоционалното състояние и присъствието вътре в мача. Приемането, че може да загубиш, но търсиш победата във всяка точка с постоянство и адекватна промяна, ако играта не върви. В тази статия има много информация, от която всеки може да вземе нещо полезно за себе си.

ТАКТИКА В ТЕНИСА

Тактиката в тениса е такъв начин на игра, който позволява да се противопоставим най-успешно на противника. Основен принцип на тактиката е:
– Всеки да играе със силните си удари върху слабите на противника. Да знае кога да напада, да се отбранява и да контраатакува.
Тактиката трябва да бъде гъвкава и планирана съобразно собствените ни възможности и тези на противника, за да носи резултат. Трябва да е съобразена с вида на настилката и атмосферните условия при игра на открито. Тя не трябва да бъде строго определена, за да може да се променя в хода на мача според уменията и опита на играча, както и в зависимост от развитието на срещата.
Покритите кортове обикновено са с изкуствени настилки/грийн сет, тарафлекс и др./. Те са удобни за игра, понеже при тях се елиминират неблагоприятните атмосферни условия, но са доста бързи и твърди, което изисква отлични технически умения и добра физическа подготовка.
При игра на открито от голямо значение е температурата на въздуха. Колкото тя е по-висока, топката е по-твърда и пъргава, отскокът и е по-висок и тя пада след него на по-далечно разстояние. Подготовката за ударите при горещо време трябва да бъде по-навременна и бърза. Топките се удрят с по-малко сила и повече спин. Играе се със силно наплетени ракети. При хладно и влажно време, топката е по-мека и отскача ниско. Трябва да се отива към нея с повече стъпки и да се удря по-силно с по-слабо наплетени ракети. Много ефективно е изпълнението на сечени и скъсени удари, както и редуването на ударите с различна дължина, посока и въртене. Правилното и точно пласиране на топките изисква много добра концентрация и бърза игра с краката за навременна подготовка. Хубаво е да се избягват резките стартове и да се играе предимно от основната линия поради хлъзгавия терен. Ако се играе по посока на вятъра, трябва да се удължи воденето на топката за контролиране на ударите. Допълнителната сила на вятъра подпомага дълбоките удари от основната линия. Страничния вятър дава предимство на атакуващия играч. При него се внимава да не се допусне аут в посока на вятъра към страничните линии. Когато вятъра е насочен срещу играча, той трябва със силни и точни удари да ограничи атаките на противника и да използва скъсени топки. При слънце, насочено към очите на противника е добре да се играе с висока лифтирана топка или лоб, ако излиза на мрежата. Ретурите се насочват сигурно, тъй като се очаква противникът да греши повече срещу заслепяващото го слънце. Ако се играе срещу слънцето, при сервиране топката се подхвърля леко в ляво или в дясно, а при смач се засенчват очите със свободната ръка, така че да не заслепява играча при удрянето на топката. При здрач се използват по-често бързи и остри удари и се избягват лобовете, понеже топката се вижда по-добре на фона на небето.
Основния стремеж на всеки играещ би трябвало да бъде воденето на играта с добре пласирани удари, чрез които да принуди противника да тича на по-големи разстояния, като бързината и точността на топката го заставят да рискува и греши повече.
Когато играчът е подложен на атаки от страна на противника, той се стреми да забави темпа на играта със защитни или неутрални удари за спечелване на време и заемане на равновесна позиция или контраатакува, за да си върне инициативата в разиграването.
Точки се печелят не само в атака, но и когато играчът играе стабилно в неутрална позиция, в защита и в контраатака. Атакуващи удари са тези, които имат достатъчно скорост и пласиране, за да извадят противника от равновесие. Неутрални удари се използват при размяна на топки от основната линия. Контраатакуващи удари са тези след атака на противника, чрез които играчът си връща предимството в разиграването или директно завършва точката/пасингшот, контраплие, атакуващ лифтиран лоб/. Защитни удари се изпълняват с висока траектория /лифт/ или ниски подсечени, както и лобове за затрудняване на непрекъснато атакуващ противник или за спечелване на време и връщане в равновесна позиция.
Разбиването на обичайния ритъм на противника, забавянето или ускоряването на темпа на игра, неочакваните удари и комбинации, както и уморяването на опонента са много често използвани тактически ходове.
За прилагането на успешна тактика е необходимо играчът да бъде подготвен добре технически, физически и психически:
• да се придвижва бързо по корта и да издържи на натоварването;
• да изпълнява технически правилно ударите и комбинациите;
• да е пределно мотивиран, за да издържи на нервното напрежение и емоциите.

Ако тенисистът не притежава тези качества и подготовка е нереално да мисли за тактика, а планирането и става излишно, тъй като той няма възможност да я проведе.

При децата тактическите действия са опростени и се определят от усвоената техника, самочувствието и физическите им възможности, а победа в мача постига този, който направи по-малко грешки и е по спокоен и уверен в ударите си.

Преди мач, всеки тенисист трябва да е имал нормален режим на хранене, сън и тренировка, независимо от класата и уменията му. Всякакви отклонения в тези насоки може да влошат кондицията/физическото състояние/ и концентрацията му и да доведат до негативни резултати.

Ако играта на противника е позната, състезателят изработва сам или с помощта на треньор своя тактически план преди мача. При липса на информация за възможностите на противника, играчът ги проучва в загряването и първите геймове, за да определи тактиката си в мача.

Не търсете грешките за слабата игра извън себе си.
Отговорността е единствено и само ваша!

Старши треньор на "Тенис клуб 15-40" Сертификати: - Треньорски лиценз "А" към БФТ - СДК към НСА "Васил Левски" - ITF Level II Година на раждане: 1979г. Говорими езици: Английски Професионална кариера: 17 години треньорски опит в ТК „Ямбол” - Ямбол (6 години), ТК „СБС”- София (4 години), ТК „Велто ” - Варна (2 месеца), ТК „ЦСКА”- София (3 месеца), ТК „15-40”- София (7 години) Треньор на: - Цвета Димитрова - Шампион на Източна Европа до 14г. Четири пъти вицешампион на България(до12г-веднъж, до14г-два пъти, до 16г-веднъж). Шампион на двойки на България във всички възрасти(12,14,16,18). Двукратен шампион на БГ Мастърс(до 12 и 14г.) Най-високо класиране в България- 1во до 12 и 14г. Най-високо класиране в Европа- 37мо място до 14г. - Мартин Атанасов - Вицешампион на България до 12г. на сингъл и шампион на двойки. Вицешампион на БГ Мастърс до 12г. Най-високо класиране в България- 1во до 12г. - Елизабет Данаилова - Шампион(лято) и вицешампион(зима) на България до 16г. Шампион на двойки на България до 16г. Най-високо класиране в България- 1во до 16г. - Антъни Генов - 3то място на Държавно лично първенство до 12г. и шампион на България на двойки до 12г. Вицешампион на БГ Мастърс до 12г. Най-високо класиране в България- 1во до 12г. - Васил Димитров - Шампион на България до 14г. Два пъти вицешампион на БГ Мастърс до 14г. Шампион на международен турнир в Банкя до 14г. Най-високо класиране в България- 1во до 14г. Държавни отборни първенства: - Шампион с юношите на ТК „15-40“ до 12г. и 14г. Държавни турнири: - 25 първи, 27 втори и 31 трети места до 12,14 и 16г. Девет години национален треньор за юноши и девойки във възрастовите групи до 12, 14 и 16г. Класирал девойките до 14г. и момчетата до 12г. на финалите на Европейските отборни първенства, където заемат престижните 7мо и 8мо място.

Leave a Reply