Начало


Сервисът на Федерер е уникален, макар и не перфектен. Основното му качество е техническото постоянство – без значение какъв е резултата в мача/сета. Разбиването на конкретни елементи показва, че Иванишевич, Сампрас, Крайчек, Родик, Руседски просто го правят по-добре. Все пак, Маестрото компенсира недостига на техника с талант.

Трансфер на тежестта на тялото
Повечето от бомбардирите в тениса пренасят тежестта напред в момента на хвърляне на топката. Това им позволява да се „гмурнат“ под топката малко преди удара. Балансът на Федерер е изместен леко върху задния крак, но той успява достатъчно бързо да го пренесе, така че не закъснява за контакт с топката.

Подхвърляне на топката
Тъй като Роджър не прибира задния крак със стъпка или провлачване, му е нужна перфектно хвърлена топка с лявата ръка. ТОВА той прави по-добре от всеки друг – като машина. Ако топката беше малко по-напред във въздуха, дясната ръка трябваше да се изпъне, което би довело до загуба на сила. Вместо това, ръката остава леко свита в лакътя при контакта с топката, без загуби в скоростта на ракетата.

Сгъване на коленете
Това е още един от елементите, в които Фед е перфектен. Малко по-изразено приклякане би довело до подскок нагоре в търсене на контакт с топката и би попречило на бързия трансфер на тежестта напред.

Ръката, която хвърля
Въпреки, че Федерер пуска топката на нивото на очите (че как иначе), лявата ръка следва дълго движението – подобно на Сампрас, Навратилова и Серина. Това може да е добре и зле. Задържането на лявата ръка високо помага за максимален опън в лявата половина на тялото, представете си лък. Прекалено дългото задържане в тази позиция обаче затруднява изнасянето на дясната половина за удар.

Без значение колко високо се издига хвърлящата ръка, важно е навреме тя да слезе бързо долу. Двете половини на тялото трябва да работят в синхрон и да минат през сервиса заедно – когато дясната ускорява към точката на контакт, лявата се завърта назад и надолу.

Някои играчи с добър сервис излизат от рамките на еталона – Родик задържа лявата ръка изключително високо, но я сваля светкавично. Сампрас пък притежава отличен тайминг и ритъм. Подобно на тях, Федерер успява да компенсира прекаленото задържане на хвърлящата ръка горе с експлозивност в извъртането и постига висока скорост в главата на ракетата.

Прегъване на дясната ръка
През годините ъгълът в лакътя на Фед става все по-голям (когато ракетата е на гърба). Понякога ти се струва, че ще си удари главата. Не бих съветвал младите играчи да опитват подобно нещо. Според мен Сампрас и Крайчек имат перфектния ъгъл от около 80-90 градуса в лакътя.

Скорост на замаха
Таймингът на Федерер е перфектен, движението е плавно и ритъмът е непоклатим. Това му дава увереност и свобода за максимално ускорение на ракетата. Всъщност горното важи не само за сервиса. Роджър може да превърне скоростта в силен спин при втори сервис или в 210км/ч при плосък първи.
Съперникът може само да гадае.

Обобщение
Любимият сервис на Федерер е дълбок в средата на адвантидж полето. Най-слабият му сервис, когато е под напрежение, е диагонален също в лявата половина. Опонентите му (Надал, Джокович и Мъри) използват тези тенденции при важните точки. Вторият сервис на Швейцареца обикновено е точен и при нужда с много спин. Тактически, сервисът на Фед е един от най-добрите за всички времена.

Все пак, вторият му сервис не бива атакуван поради липсата на такъв тип тенисисти (Сампрас, Бекер, Рафтър, Макенроу).
Това би било моята тактика срещу него, както и срещу всеки топ 10 играч. Раонич, дел Потро, Иснър и Карлович са по-добри, но постоянството на Федерер е изумително.

Пат Кеш, 01.03.2016

Подобно на всеки спорт, тенисът доставя удоволствие, но и изисква известни усилия. Мисията на треньора е да подготви детето, любителя или състезателя по начин, който ще ускори развитието на уменията. Тренирам малки и големи шампиони в Бургас. Работя и индивидуално за корекции в техниката (форхенд, бекхенд, сервис). Говоря Английски, Руски и Испански език. Тел 0888232397

Leave a Reply