Начало


nadalpuzz

Винаги, когато съм говорил с много добри играчи, съм оставал с впечатлението, че тенисът е ужасно проста игра. „Удари по-силно там, където го няма противника“, „вкарай някоя топка в корта де…!“, „защо го целиш по ракетата?!“, „защо не му я завърши тази топка…?“ – абе проста работа, няма какво толкова да се говори, просто правиш каквото трябва и като не стане днес, утре пак – докато се получат нещата!
И знаете ли какво, абсолютно са прави! Никога не ми е било трудно да се разберем, когато коментираме нещо с някой професионален играч, но затова пък при разговори с любители на играта и родители на състезатели, всяка тенис тема се превръща в безкрайно въртене на 4-5 изречения в кръг, без да има каквото и да решение на даден проблем/задача: „всичко е в главата“, „федерацията помага само на връзкарите“,“съдията, тоя п….т, ми прецака мача“,
„плащам си като поп всеки месец на треньора, а нищо не става!“, „клубът не прави нищо за мен“, „нямам пари да пътувам“… Сигурно в редица случаи хората са прави, но как с такива твърдения ще си помогнат по някакъв начин?
И защо за професионалистите тенисът е толкова прост, а за любители и родители, всичко е толкова по-сложно?
Няма никакво съмнение, че да играеш на високо ниво е много сложно, заради многото ПРОМЕНЛИВИ, които оказват влияние върху мача. Става още по-сложно, защото и времето за реакция и достигане до топката намалява попорционално на ранкинга на играчите. Последният компонент, който оказва влияние върху мача, е броят повторения на успешни (и качествени) удари, които е в състояние да вкара играчът без да направи грешка.
Ако представим всичко това в едно уравнение, то би изглеждало по следния начин:

(Vmax+Dmax)*Rmax = Pmax

Където: Vmax е максималната скорост на топката на играча
Dmax е максималната дистанция от ИДЕАЛНАТА ТОЧКА НА КОНТАКТ на противника
Rmax е максималният брой повторения на удара, без да бъде допусната грешка
Pmax e производното на по-горните компоненти на уравнението (Pmax = Performance maximum)

Формулата изглежда така, защото Vmax+Dmax преставляват качеството на удара на играча, а когато качествените удари са голям брой, тогава Pmax е равно на много висока стойност. При ниска стойност на Rmax, Pmax е също с ниска стойност, независимо каква е стойността на сбора от Vmax+Dmax.
Казано малко по-просто – Надал, Федерер и Джокович са това което са, именно поради високите стойности на всеки компонент на уравнението. Ник Кириос обаче макар и много високи стойности на Vmax и Dmax, не успява да постигне достатъчно висока стойност на Rmax и заради това, няма резултатите на големите играчи.

Защо въобще е необходимо да се представят нещата по този начин?
Често играчи, треньори и родители не са в състояние да си обяснят слабото/доброто ниво на даден играч. Това е защото им е трудно да опростят нещата в достатъчно голяма степен, а тогава е доста по-трудно да се намери правилното решение на проблемна систуация.
Сигурен съм, че някои хора ще попитат, защо в тази формула не фигурират ПСИХИКАТА НА ИГРАЧА, при положение, че тя е толкова важна, както и ФИЗИЧЕСКИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ НА ИГРАЧА, които особено на професионално ниво са от решаващо значение за резултатите му?
Това е така, поради факта че те оказват влияние върху всеки един елемент на уравнението, но в различна степен. Пример:
Психическото състояние има по-голямо отражение върху броя на вкараните топки в корта, но и безспорно качеството им е незадоволително при изнервен играч.
Физиката на играча би имала абсолютно еднакво значение и за трите компонента на формулата- слаб/неиздръжлив играч трудно би удрял достатъчно силно топката, нито пък поради неспособността му да се движи достатъчно добре би могъл да е достатъчно точен, поради връзката на доброто наместване с добрата посока на удара. Издръжливостта, силата, ловкостта и бързината имат също решаващо значение върху броя на вкарани топки при всяко разиграване.

Тенисът е проста работа, стига да постигнете достатъчно впечатляващи стойности на формулата на Накашев!

P.S. тези дни ме попитаха как се вмества един „балонджия“ в тази формула. Този така мразен от всички любители тип играч има много високи стойности на Rmax (очевидно) и Dmax (поради това, че топката след балон отскача много високо и това я прави неудобна (далеч от идеалната точка на контакт)).
Решението е свързано с отиграване на топката по възходяща (там няма да е далече от идеалната ви точка на контакт), а тогава ще се повиши и скороста на удара ви. Посоката не е решаваща в случая, но броят на вкараните удари е. Така ще получите по-голяма стойност на Pmax, а тогава „балонджиите“ спират да са толкова проблемни за побеждаване.

Имам стаж като треньор над 20 години. Завършил съм НСА със специалност "Треньор по тенис", както и множество курсове за допълнителна специализация (ITF, USPTR и др.). Работил съм в ТК "Академик", ТК "ЦСКА", като старши треньор в ТК "Диана", а в момента изпълнявам длъжността "старши треньор" в ТК Barocco Sport. Лектор съм на курсовете за треньори на Международната Федерация по Тенис (ITF). Притежавам сайта TennisTrenior.com . Работя с различни групи хора. Ето и някои от принципите ми по време на работа с различни типове клиенти: ЛЮБИТЕЛИ - вярвам, че мога да помогна на всеки да получи това, за което е дошъл на корта-независимо дали иска просто да се пораздвижи малко, или пък наистина иска да види колко далеч може да стигне в развитието си. КОРПОРАТИВНИ КЛИЕНТИ - при желание на клиента мога да организирам различни спортни събития за големи групи от хора. ДЕТСКИ ГРУПИ - имам дългогодишен опит в провеждане на тренировки с деца в група. Стремя се да подпомогна максимално развитието им, като освен с вискока плътност, се старая да направя тренировките приятни за децата използвайки методиката на Световната Федерация по тенис ( ITF Tennis 10's). СЪСТЕЗАТЕЛИ - като старши треньор на Barocco Sport са начело на приоритетите ми. Старая се да се отнасям с уважение към стремежа на тези, които са потеглили по този интересен, но труден път. Харесва ми да работя със съвестни и мотивирани хора, които обичат играта. През годините с тях съм постигнал много добри резултати. Ако Вашето дете обича тениса и е готово да работи здраво, за да постигне мечтите си, НЕПРЕМЕННО МИ СЕ ОБАДЕТЕ!!! :) GSM 0888 311 838 , E-MAIL : ludmil_nakashev@abv.bg

Leave a Reply