Начало


tennis_statistics

Темата е предназначена за играчи между 7г.-14г.

Тенисът е отворена игра, в която играч трябва да спечели повече точки от противника си. Стратегиите, тактиките и заучените удари са безброй и зависят от противника. Ще споделя с вас 3-те начина, по които можем да спечелим точка и последователността им на научаване.

Първият и най-лесен начин е „да останем в точката“( да чакаме противника да сбърка). Изключително голям успех се забелязва при начинаещи играчи(червен и оранжев корт) понеже нямат голям контрол върху топката и е трудно да направят нещо с нея(затрудняващ или завършващ удар). Топката се играе малко по-високо и се цели средата на полето.
Нужно е:
-Бързо да се прибира към средата на корта ,за да е готов за следващия удар.

Вторият начин е да накараме противника да сбърка. В съвременния тенис това е най-използваният начин за печелене на точка. Използва се от състезатели ,които горе-долу знаят какво правят с топката(могат да я насочват). Преди всичко е нужно да може играчът да държи топката в корта.Хубаво е посоката на топката да се сменя често(да няма 6 удара по диагонала) и да се варира с дълбочината на топката.Предпочитат се лифтираните удари.
Нужно е :
– Намерението на играчът какво иска да направи с топката да е правилно.
-Добра работа с краката- все пак постояноството в тениса се дължи на добрият контакт,а той зависи от работата на краката.
-Контрол на топката – играчът да може да контролира посоката,дълбочината, височината, треакторията и въртенето на топката.

Третият начин е да завършим топката. Макар да е най-красив и зрелищен, не е с най-висока успеваемост. За да е по-малък рискът от грешки е нужно да се избере удобна топка според характеристиките на топката(височина,дълбочина,спин и др). Използва се при вече по-напредналите играчи,които вече могат да владеят горенаписаните начини. Не е за предпочитане плоският удар ,но не е нужен и супер топспин. Нужно е топспинът да бъде достатъчен за една добра успеваемост.
Нужно е:
-Добра преценка- да може да избере момента и дали топката е удобна за завършващия удар.
-Добра работа с краката- за да може играчът да си нагласи контакта с топката на удобното му място.
-Контрол над топката – играчът да контролира посоката,дълбочината, височината, треакторията и въртенето на топката

Разбира се има при начиаещите се има големи изключения,но според мен съотношението на 3-те начина за печелене на точка трябва да изглежда така:
55%- предизвикани грешки(да накараме противника да сбърка)
25%- непредизвикани грешки( да чакаме противника да сбърка)
20%- завършващи удари

Започнах с треньорската дейност в ТК "Пловдив Тотал Тенис" през 2013г. През 2014г. Записах специалност ''треньор по тенис" в "Национална Спортна Академия". Работих известно време в ТК "Диана", а момента работя към ТК "Бароко Спорт". Клубът разполага с 12 корта + осветление, също така и още няколко квалифицирани треньори. В състезателната ми кариера съм печелил 5 пъти Държавното първенство на България на сингъл и 8 пъти на двойки.Дълго време съм участвал в националния отбор във всички възрасти, достигал съм топ 30 на ТЕ и топ 500 нa ITF. Занимавам се с начинаещи деца, състезатели (всички възрасти), любители и също така спаринг. Тел: 0897350061 e-mail: vilian.petrov@gmail.com

1 Comments

Leave a Reply