Начало


tenis_cupa1

Как изглежда една бъдеща звезда която е едва на 9? Трудно е да се опише, предвид различните критерии, които ”валят” както от треньори, така и от обществото – как можем да го обобщим? Едни биха започнали да сравняват резултатите й с тези на нейни връстници, да разглеждат антропометрични данни, качества на треньора й и т.н. Може би биха имали извесно право, но в този случай биха пропуснали най-важното-качествата на детето!

Росица Денчева е на 9 години и е от град Плевен. Тренира на две места-В ТК Плевен 90 и в Ловеч. Настоящият й треньор е Ангел Ангелов. Започва да тренира тенис на корт на 4 годишна възраст. Мечтае да стане №1 в света. Попитах я кога смята, че ще се случи това-отговора и гласеше: „на 17”!

Тук е мястото да отдадем дължимото на треньорите и родителите на Росица. Треньор Ангелов няма минало на славен тенисист, нито дългогодишен опит със състезатели, но притежава редица съществени качества –обича както работата си, така и детето с което работи. И дава всичко от себе си. Знае, че не знае всичко и не се срамува да попита. Работи в доста трудна обстановка, няма запазени кортове по цял ден за него, сам си купува топките, сам търси с кой да играе детето, а за през зимата по добре да не говорим…

На родителите на детето също не им е лесно. Но когато говориш с тях не чуваш оплаквания или изказвания по повод на конкуренти. Майка и говори делово за тениса на Роси, знае че трябва да научи още много, за да бъде не само добър родител, но и мениджър на дъщеря си. Виждам решителност в погледа и да се бори за доброто на детето си, знаейки че ще бъде трудно…

А г-ца Денчева играе просто фантастично. Обикновено за деца на тази възраст говориш за проблемни моменти в играта им-тук е точно обратното! И докато при повечето деца резултатите или добрата игра могат да бъдат обяснени с акселерация или голям обем на тренировките, в този случай просто няма как-Роси е един сладък дребосък! Нисичкото девойче дори играе с 26 инчова ракета. Добрата й игра не е в резултат от това, че може да мачка противниците си със сила. Не може и да ги надбяга (но пък се движи превъзходно по корта).

Това, което я прави уникална е начина, по който изгражда точките. Не успява да доминира със сила, но като дълбочина и посока на ударите си е просто изумителна. Умее да сменя темпото и да постига невъзможни ъгли на ударите си по наистина впечатляващ начин за крехката й възраст.
Въпреки че има много накъде да се развива с играта на мрежа и сервис ,в много напреднати моменти от мача отиграва топката с нечовешко хладнокръвие.
Точно това я прави толкова ефективна, самообладанието й и постоянната й концентрация и помагат „да види” точката по правилния начин, а съответно и да вземе ефективно тактическо решение. На 9!!!

Има и още един фактор, който й предопределя светло бъдеще в тениса-постоянсвото. На всеки от нас му се случва да е страхотен, но само за малко. Постоянството на нивото на игра, не само по време на мача, а през целия турнир е впечатляващо. А когато си достигнал такава зрялост на тази възраст, кой знае до какви върхове ще стигнеш някой ден….?
Днес, на 11.01.2017 тя достигна до финала на Републиканското Първенство до 12г. на Barocco Sport. Дали ще имаме 9 годишна шампионка, надиграла много по-големите си противници утре? Защо пък не!

Имам стаж като треньор над 20 години. Завършил съм НСА със специалност "Треньор по тенис", както и множество курсове за допълнителна специализация (ITF, USPTR и др.). Работил съм в ТК "Академик", ТК "ЦСКА", като старши треньор в ТК "Диана", а в момента изпълнявам длъжността "старши треньор" в ТК Barocco Sport. Лектор съм на курсовете за треньори на Международната Федерация по Тенис (ITF). Притежавам сайта TennisTrenior.com . Работя с различни групи хора. Ето и някои от принципите ми по време на работа с различни типове клиенти: ЛЮБИТЕЛИ - вярвам, че мога да помогна на всеки да получи това, за което е дошъл на корта-независимо дали иска просто да се пораздвижи малко, или пък наистина иска да види колко далеч може да стигне в развитието си. КОРПОРАТИВНИ КЛИЕНТИ - при желание на клиента мога да организирам различни спортни събития за големи групи от хора. ДЕТСКИ ГРУПИ - имам дългогодишен опит в провеждане на тренировки с деца в група. Стремя се да подпомогна максимално развитието им, като освен с вискока плътност, се старая да направя тренировките приятни за децата използвайки методиката на Световната Федерация по тенис ( ITF Tennis 10's). СЪСТЕЗАТЕЛИ - като старши треньор на Barocco Sport са начело на приоритетите ми. Старая се да се отнасям с уважение към стремежа на тези, които са потеглили по този интересен, но труден път. Харесва ми да работя със съвестни и мотивирани хора, които обичат играта. През годините с тях съм постигнал много добри резултати. Ако Вашето дете обича тениса и е готово да работи здраво, за да постигне мечтите си, НЕПРЕМЕННО МИ СЕ ОБАДЕТЕ!!! :) GSM 0888 311 838 , E-MAIL : ludmil_nakashev@abv.bg

Leave a Reply